sobota, 1 grudnia 2012

WUZETKA

Czekoladowe ciasto z białym kremem i polewą czekoladową to idealny dodatek do południowej kawy :)

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej

Utrzeć masło z cukrem, dżemem i kakao. Dodać jajka, mleko mąkę i sodę. Ciasto wyłożyć na 3 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

masa*:
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
20 dag masła
7 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
Utrzeć masło z cukrem, dodawać po łyżce śmietanę i cukier waniliowy.
Przełożyć placki. Wierzch oblać polewą czekoladową (tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić na parze z 1-2 łyżkami mleka).

* zamiast masy można przełożyć bitą śmietaną ( 20dag śmietany 30% ubić z 3 łyżkami cukru pudru)


1 komentarz:

Print