poniedziałek, 3 grudnia 2012

CARBONARA

Bardzo kaloryczna i sycąca wersja sosu do makaronu : carbonara

SKŁADNIKI:
makaron
15 dag boczku wędzonego
250 ml kremówki
15 dag łagodne sera żółtego tartego
natka pietruszki
rozmaryn
3 żółtka
ząbek czosnku
cebula
sól, pieprz

Ugotować makaron aldente, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, odcedzić. W kubeczku rozmieszać śmietanę, żółtka, wyciśnięty czosnek i ser żółty. Makaron z posiekaną cebulą obsmażyć na patelni, na której smażył się boczek, dodać boczek i zioła, wlać śmietanę, chwilę podgrzewać, aby sos zgęstniał, zdjęć z gazu. Uważać, aby sos się nie zagotował, bo się "zważy" - jajka się zetną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print