sobota, 10 listopada 2012

TIRAMISU

Tradycyjny włoski deser , wbrew pozorom, jest prosty w wykonaniu. Najlepszy następnego dnia.

SKŁADNIKI:
20 dag serka mascarpone
20 dag śmietany 30%
1,5 - 2 opakowania biszkoptów (Petitki)
1-2 łyżki cukru pudru
4-5 łyżeczek naturalnej kawy mielonej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżki alkoholu (advocat, likier kawowy itp)
2 łyżki cukru

Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać z serkiem mascarpone i advocatem. Kawę zaparzyć, odcedzić, dodać kawę rozpuszczalną, cukier i likier kawowy. W naczyniu układać warstwami: warstwę biszkoptów, zalać 1/3 kawy; 1/2 śmietany; biszkopty, zalać 1/3 kawy; 1/2 śmietany; biszkopty, zalać 1/3 kawy. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać przez sitko kakao naturalnym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print