poniedziałek, 12 listopada 2012

PIECZEŃ GRECKA

Mielone znowu bardziej w smaku greckie, niż polskie :)

SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego (od szynki)
5 dag sera feta
2 jajka
1 sucha bułka
10 dag pieczarek
1/2 cebuli
kilka czarnych oliwek
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka oleju
masło do smażenia
sól, pieprz
2 łyżeczki tymianku
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Kamis
3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Bułkę namoczyć i odcisnąć. Pieczarki pokroić w kostkę i obsmażyć. W misce wymieszać mięso, bułkę, pieczarki, jajka, cebulę i paprtkę pokrojoną w kostkę, oliwki pokrojone w paseczki. Dodać olej i wszystkie przyprawy. Przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Podawać z ziemniakami puree, ryżem, frytkami, surówką i sosem tzatziki ( 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z 2 łyżkami majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanego koperku, solą i pieprzem)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print