piątek, 9 listopada 2012

KOTLETY RYBNE

Możemy je zrobić z ryby mrożonej lub surowej. Możemy je podać z ziemniakami lub frytkami i surówką, jako typowe piątkowe drugie danie, lub  w podgrzanej bułce - kajzerce, albo hamburgerowej, z dodatkiem sałaty, ogórka, pomidora, cebuli, majonezu i keczupu - jako fishburger.

SKŁADNIKI:
1/2 kg ryby (np.mrożone filety z mintaja)
1 sucha bułka
1-2 jajka
przyprawa do ryb Kamis lub Galeo
łyżka siekanej pietruszki lub koperku
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania

Rybę drobno posiekać, dodać jajko, bułkę namoczoną w wodzie, koperek, przyprawę i wyrobić. Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i obsmażać na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print