poniedziałek, 5 listopada 2012

SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE

Bez przepisu na makaron z sosem bolońskim nie ma książki kucharskiej dla makaroniarzy :)

SKŁADNIKI:
1/2 cebuli
3-4 ząbki czosnku
olej lub oliwa
przecier pomidorowy lub pomidory krojone
sól
bazylia
2 łyżeczki suszonego tymianku
tarty żółty ser (najlepiej parmezan)
makaron spaghetti

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich ston. Dodać tymianek, sól i przecier pomidorowy (2-3 łyżki). Chwilę poddusić, dolać wody, jeżeli sos jest za gęsty. Zagotować i chwilę poddusić pod przykryciem (ok. 5 minut). Podawać z makaronem spaghetti, posypanym serem.Udekorować bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print