piątek, 12 października 2012

SUSHI MAKI JANUSZA

Przygotowaniem sushi w naszym domu zajmuje się mój mąż i zawsze mu to wychodzi ;) Zabawa z robieniem sushi jest nieco czasochłonna, bo najważniejszą rzeczą jest  odpowiednie przygotowanie ryżu. Reszta zależy od dodatków.

SKŁADNIKI:
1/2 kg ryżu do sushi
12 łyżek octu ryżowego
8 łyżek cukru
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
algi morskie do sushi
paluszki krabowe
łosoś wędzony
ogórek
avokado
5 łyżek ziaren sezamu
wasabi
majonez lub serek philadelphia

Przygotować ryż: ryż dokładnie umyć. Zalać zimną wodą na 30 minut (najlepiej w sitku wsadzonym do miski lub garnka), odsączyć i włożyć do garnka. Zalać 2,5 szklankami wody, szczelnie przykryć, zagotować i gotować przez 3 minuty. Zmniejszyć maksymalnie ogień, gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem przez 15 minut. Przygotować zaprawę do ryżu: wymieszać ocet ryżowy, cukier, sól i sos sojowy. Ryż przełożyć do miski, skropić zaprawą i delikatnie wymieszać. Przykryć wilgotną ścierką i wystudzić do temperatury pokojowej.
Przygotować sushi: na macie rozłożyć algi, wyłożyć na nie porcję ryżu, posmarować majonezem lub serkiem, ułożyć pokrojone w słupki, wzdłuż ogórki lub avokado i paluszki krabowe lub łososia, posypać uprażonym na suchej patelni sezamem, ciasno zwijać przy użyciu maty. Kroić na 3-4 cm kawałki, przełożyć na półmisek, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Podawać z wasabi, sosem sojowym i imbirem.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print