sobota, 13 października 2012

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI

Ciasto jogurowe ze śliwkami jest zarazem lekkie, dzięki zawartości jogurtu i aromatyczne, dzięki śliwkom węgierkom.

SKŁADNIKI:

2 1/2 szklanki mąki szymanowskiej
2 małe jogurty albo 1 duży o smaku śliwkowym
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek węgierek

W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta, oprócz śliwek.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć obrane, wydrążone i pokrojone śliwki. Można posypać kruszonką ( w miseczce rozetrzeć palcami 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła i łyżeczkę proszku do pieczenia). Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print