czwartek, 11 października 2012

KOTLET SCHABOWY

Słynne polskie danie obiadowe: kotlet schabowy. Szybkie, proste, zawsze wychodzi. Wystarczy dodać ziemniaki lub frytki i surówkę, albo jarzynkę - i pożywny obiad gotowy.

SKŁADNIKI:
1/2 kg schabu b/kości
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
łyżeczka majeranku
łyżeczka soli czosnkowej
Warzywko
olej

Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem. Jajka rozbić na talerzu, posolić. Na drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z majerankiem, solą czosnkową i Warzywkiem. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, obsmażać na rumiano. Przed obtoczeniem w jajku, można jeszcze obtoczyć w mące.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print