Prosty chleb pszenny, bez polepszaczy i dodatków, wystarczy mąka chlebowa, suche drożdże, blaszka i piekarnik :)
SKŁADNIKI:
2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 torebki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
1/3 szklanki ciepłego mleka
szklanka ciepłej wody
masło i otręby do blaszki
W misce wyrobić wszystkie składniki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie lekko je wyrobić i przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Pozostawić do pedwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 20 minut. Chleb jest gotowy, gdy uderzony od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz