środa, 10 października 2012

CHLEB PSZENNY

Prosty chleb pszenny, bez polepszaczy i dodatków, wystarczy mąka chlebowa, suche drożdże, blaszka i piekarnik :)

SKŁADNIKI:
2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 torebki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
1/3 szklanki ciepłego mleka
szklanka ciepłej wody
masło i otręby do blaszki

W misce wyrobić wszystkie składniki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie lekko je wyrobić i przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Pozostawić do pedwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 20 minut. Chleb jest gotowy, gdy uderzony od spodu wydaje głuchy dźwięk.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print