poniedziałek, 1 października 2012

BURACZKI NA ZIMĘ

To już ostatni moment, żeby robić przetwory na zimę - najwyższy czas na marynaty :) Polecam przepis na marynowane buraki, z którego korzystałam wiele razy - w tym roku użyłam 1/3 składników, a wyszło pięć sporych słoików i jeden malutki.

SKŁADNIKI:
6kg buraków
7 sztuk cebul
12 sztuk papryki,
½ l octu 10%
½ l wody
½ l cukru
3-4 łyżki soli

Buraki ugotować i obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Zetrzeć cebulę i paprykę. Zagotować zalewę. Wrzucić cebulę i paprykę, gotować 15 minut. Wrzucić buraki, gotować 10 minut. Wkładać do słoików wyparzonych w piekarniku/ mikrofalówce. Odwrócić do góry dnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print