wtorek, 2 października 2012

SCHAB Z PIECZARKAMI

Schab dla odmiany w wersji z pieczarkami i sosem beszamelowym.

SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości
1/4 kg pieczarek
1/2 l mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
olej
sól, pieprz
1/2 kostki grzybowej Knorr
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Schab pokroić na plastry. Plastry delikatnie rozbić, posolić, popieprzyć, posypać ziołami i obsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, obsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Obsmażone pieczarki wyłożyć na mięso. Kostkę grzybową rozkruszyć na pieczarkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i stopniowo wlewać zimne mleko, zagotować, posolić i wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika, zapiekać przez 20-30 minut w temperaturze 175 stopni C. Podawać z makaronem lub ryżem i surówką.

.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print