niedziela, 30 września 2012

ZDROWE BATONIKI

Dzisiaj pora na coś słodkiego, ale zdrowego. Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu o słodkościach - mojewypieki.com. Rodzina wypróbowała i polubiła. Robiłam go w różnych wariacjach - zmieniając suszone składniki (np. zamiast żurawiny - morele, zamiast orzeszków - suszone banany itp.). Aktualnie dodaję do składników ryż preparowany zamiast orzeszków - wydaje mi się, że dzięki temu batoniki są jakby "lżejsze". Poniżej podaję przepis autentyczny.

SKŁADNIKI:
1  puszka  mleka zagęszczonego, słodzonego
250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki nasion (słonecznik,  dynia, sezam)
125  g  niesolonych fistaszków

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku ( nie podgrzewam).  W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będą zbyt twarde), wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po około 15 minutach
od wyjęcia pokroić na 16 batoników.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print