No a w piątek - naleśniki z serem!
SKŁADNIKI:
naleśniki:
3-4 szklanki mąki szymanowskiej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki oleju
łyżka cukru
szczypta soli
Składniki zmiksować. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron. Naleśniki przekładać na talerz.
ser:
30 dag serka waniliowego homogenizowanego lub mielonego do wypieków
łyżka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
ewentualnie rodzynki
Oddzielić żółtko od białka. Żółtko zmiksować z cukrem. Dodać ser. Z białka ubić pianę i delikatnie wymieszać z serem. Można dodać rodzynki (wcześniej namoczone w alkoholu, lub w gorącej wodzie).
Na naleśniki nakładać porcję sera, zwijać w rulon lub serwetkę i obsmażać z obu stron na maśle. Podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz