wtorek, 25 września 2012

RYŻ Z JABŁKAMI (najprostszy)

Wybrałam się dzisiaj na targ i nie mogłam się oprzeć pokusie kupienia jabłek. Więc dziś na
 obiad: ryż z jabłkami - najprostszy i superszybki.

SKŁADNIKI:

2 torebki ryżu (w torebkach)
1/2 szklanki mleka
3 antonówki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
opakowanie cukru wanilinowego

śmietana 18%
1łyżka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać mleko. Odcedzić. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i gotować z kilkoma łyżkami mleka, cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania oczekiwanej miękkości. Wymieszać ryż, jabłka i cynamon. Chwilę zapiekać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (175 stopni C) lub w mikrofalówce.
Podawać z bitą śmietaną lub śmietaną 18% wymieszaną z cukrem i cukrem wanilinowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print