czwartek, 20 września 2012

KLOPSIKI trochę GRECKIE

Jesienna pogoda za oknami skłoniła mnie do przygotowania na obiad czegoś troszkę bardziej konkretnego. Greckie klopsiki z makaronem i sałatką oraz sosem czosnkowym, to jest to.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki)
1 sucha bułka
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
kilka oliwek (dla chętnych)
2 jajka
5 dag serka typu greckiego (feta)
1 łyżka przyprawy do mielonych Kamis
sól czosnkowa lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
bułka tarta
olej

Bułkę namoczyć w mleku (lub wodzie), dodać mięso, wbić jajka. Serek i oliwki pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Wsypać przyprawy i dodać przecier. Wyrobić masę i odstawić na min.1/2 godziny do lodówki. Z mięsa ukształtować małe kulki - wielkości orzecha włoskiego (jeżeli mięso się "klei", to należy ręce zwilżyć zimną wodą), obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć klopsiki.
Podawać z makaronem lub ryżem oraz sosem jogurtowo - czosnkowym.

SOS JOGURTOWO - CZOSNKOWY
150ml jogurtu typu greckiego (gęstego)
1-2 łyżki oliwy z oliwek
wyciśnięty ząbek czosnku
sól, pieprz

Składniki sosu wymieszać. Można dodać 2 łyżki majonezu zamiast oliwy.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print