środa, 26 września 2012

MAKARON Z KURCZAKIEM

Tym razem coś z makaronu i kurczaka z Toskanią w tle.

SKŁADNIKI:

makaron rurki
1/2 kg piersi z kurczaka
pomidory suszone w oleju
oliwa
listki bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonego pesto
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pomidory pokroić w paski. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić czosnek i podsmażyć - nie zrumienić, dodać pomidory - chwilę obsmażać. Dodać kurczaka i obsmażyć. Posolić, dodać pesto i przecier pomidorowy, odrobinę podlać wodą. Całość chwilę dusić na małym ogniu. Wrzucić makaron, doprawić solą, pieprzem, zielem prowansalskim. Posypać bazylią i podawać.



2 komentarze:

  1. Witam,
    ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu.
    Jako miłośnik makaronów z wkładką mięsną szczególnie polecam wszystkim o podobnych upodobaniach.
    Pozdrawiam Adam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :) Polecam go, nie tylko ze względu na makaron i mięsko, ale również ze względu na prostotę i szybkość wykonania.

      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń

Print