Polecam ten włoski deser, szczególnie w upalne letnie dni. Można go przygotować kilka dni wcześniej, a przed podaniem na godzinę przełożyć z zamrażalnika do lodówki.
SKŁADNIKI:
3 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
250 ml śmietany 30%
30 dag malin
opakowanie malinowych bez
Odłożyć kilka malin do dekoracji, pozostałe zmiksować i przetrzeć przez sitko. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z masą jajeczną. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlać 2/3 masy. Pozostałą 1/3 masy połączyć z przecieram z malin i wyłożyć w środek białej masy w foremce. Wstawić do zamrażalnika na 4-6 godzin. Pokroić na plastry, podać z pokruszonymi bezami i malinami.
Nigdy nie słyszałem o semifreddo, ale wygląda bajecznie :) Tak,.. włosko, faktycznie. Nic tylko wypić mocną kawę pod Colosseum :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis, wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń