czwartek, 21 lipca 2016

OSTRE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Z ciasta francuskiego można szybko zrobić małe słone przekąski do piwa albo wina.

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków szynki lub łososia wędzonego
kilka plasterków sera żółtego
żółtko do posmarowania
zioła do posypania: oregano, bazylia, prowansalskie lub sezam
Ciasto delikatnie rozwałkować i pokroić na prostokąty - wzdłuż krótszego boku przekroić ciasto na pół, a wzdłuż dłuższego na odcinki ok 2 centymetrowe. Ser i szynkę/łososia pociąć na prostokąty mniej więcej 1-1,5 cm x 10cm. Na każdym prostokącie ciasta ułożyć kawałek szynki/ łososia i sera i zwinąć spiralnie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać ziołami lub sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 5 min do zrumienienia. Należy uważać, żeby nie trzymać zbyt długo i nie przypalić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print