czwartek, 28 lipca 2016

CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO

Najlepsza zupa na upały, to chłodnik. Oprócz tradycyjnego z botwinki lub owocowego, warto wypróbować chłodnik z ogórków i awokado. Nie wymaga gotowania, a dzięki awokado jest bardzo pożywna. Jest to wariacja Tomka na temat przepisu z jadlonomii.

SKŁADNIKI:
2 dojrzałe awokado
1 ogórek, długi szklarniowy lub dwa gruntowe
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
koperku
sól i czarny pieprz
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki wody mineralnej (niegazowanej)
do podania: kawałki ogórka, sól i czarny pieprz
Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć  pestki i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać, wyjąc pestkę i również drobno pokroić. Awokado, ogórki i pozostałe składniki dokładnie zmiksować i doprawić. Schłodzić. Przed podaniem  udekorować kawałkami ogórka i pieprzem oraz gałązkami mięty.



  • Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki. Pestki odłożyć i wykorzystać w innych przepisach.
  • Wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem roślinnym włożyć do naczynia blendera i zblendować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko i rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji.
  • Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem.


  • Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki. Pestki odłożyć i wykorzystać w innych przepisach.
  • Wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem roślinnym włożyć do naczynia blendera i zblendować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko i rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji.
  • Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem.
  • Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć pestki. Pestki odłożyć i wykorzystać w innych przepisach.
  • Wszystkie pozostałe składniki poza mlekiem roślinnym włożyć do naczynia blendera i zblendować na gładki krem. Na koniec stopniowo wlewać mleko i rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji.
  • Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z kostkami ogórka, solą oraz pieprzem.
  • 2 komentarze:

    Print