SKŁADNIKI:
3
szklanki mąki krupczatki
5
łyżek cukru
25 dag
masła lub margaryny
5 żółtek
2-3
łyżeczki proszku do pieczenia
2-3
łyżki śmietany 18%
cukier waniliowy.pianka: 5 białek, 1 - 1,5 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe (bez cukru).
oraz: dowolne owoce w dowolnej ilości (ok. 1 kg )
Składniki ciasta zagnieść, nie wyrabiać. Ok. 1/5 ciasta odłożyć do zamrażalnika (w woreczku foliowym). Resztą ciasta wyłożyć wysmarowaną masłem blaszkę. Na ciasto wyłożyć owoce. Nie dosładzać owoców.
Pianę z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dosypać budynie, dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Pozostawioną w zamrażalniku część ciasta "poszarpać" i wyłożyć na piankę w formie posypki (drobniejszej lub grubszej, zgodnie z upodobaniami). Piec ok. 45 - 60 min. w temperaturze ok. 170 - 180 stopni C.
Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, wprawdzie malin jeszcze nie ma, ale można spróbować z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńPycha!:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na zupę tajską!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Ale świetny przepis !
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - dodałam Cię do listy najlepszych blogów kulinarnych :)
Dziękuję za zaproszenie i dodanie :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, teraz chyba ze śliwkami albo jagodami ;)
OdpowiedzUsuńCudowne, spróbuję z innymi owocami :)
OdpowiedzUsuń