poniedziałek, 4 maja 2015

CIASTO OWOCOWE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Ciasto można zrobić z dowolnych owoców, jednak wydaje mi się, że połączenie kwaśnych malin ze słodką pianką jest najsmaczniejsze.

SKŁADNIKI:


3 szklanki mąki krupczatki
5 łyżek cukru
25 dag masła lub margaryny
5 żółtek
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 18%
cukier waniliowy.
pianka: 5 białek, 1 - 1,5 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe (bez cukru).
oraz: dowolne owoce w dowolnej ilości (ok. 1 kg )

Składniki ciasta zagnieść, nie wyrabiać. Ok. 1/5 ciasta odłożyć do zamrażalnika (w woreczku foliowym). Resztą ciasta wyłożyć wysmarowaną masłem blaszkę. Na ciasto wyłożyć owoce. Nie dosładzać owoców.
Pianę z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dosypać budynie, dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na owoce. Pozostawioną w zamrażalniku część ciasta "poszarpać" i wyłożyć na piankę w formie posypki (drobniejszej lub grubszej, zgodnie z upodobaniami). Piec ok. 45 - 60 min. w temperaturze ok. 170 - 180 stopni C.


8 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, wprawdzie malin jeszcze nie ma, ale można spróbować z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!:-)

    Zapraszam do siebie na zupę tajską!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetny przepis !
    Zapraszam do mnie - dodałam Cię do listy najlepszych blogów kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za zaproszenie i dodanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam, teraz chyba ze śliwkami albo jagodami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne, spróbuję z innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Print