Deser ten można przygotować z różnych owoców - surowych albo z puszki - najlepszy chyba, jest z brzoskwiń z puszki. Jest szybki i smaczny. Z soku z owoców, śmietany i cukru tworzy się sos. Z cukru tworzy się chrupiąca skorupka.
SKŁADNIKI:
1 puszka brzoskwiń
250 ml śmietany 30%
4 łyżki brązowego cukru
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Śmietanę ubić, bez dodatku cukru. Brzoskwinie ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć śmietaną, włożyć do lodówki na kilka godzin. Owoce wyjąć z lodówki, odstawić na kilka minut, posypać równą warstwą cukru. Naczynie wstawić pod opiekacz w piekarniku. Zapiekać 5-10 minut w temperaturze 150 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach - do rozpuszczenia cukru.
na pewno smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na deser:)
OdpowiedzUsuńMnaim,
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste ale pyszne przepisy, coś pięknego :)
Im mniej skomplikowany przepis, tym z reguły smaczniejsze danie :)
OdpowiedzUsuń