wtorek, 25 listopada 2014

OWOCE ZAPIEKANE W BITEJ ŚMIETANIE

Deser ten można przygotować z różnych owoców - surowych albo z puszki - najlepszy chyba, jest z brzoskwiń z puszki. Jest szybki i smaczny. Z soku z owoców, śmietany i cukru tworzy się sos. Z cukru tworzy się chrupiąca skorupka.

SKŁADNIKI:
1 puszka brzoskwiń
250 ml śmietany 30%
4 łyżki brązowego cukru
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Śmietanę ubić, bez dodatku cukru. Brzoskwinie ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć śmietaną, włożyć do lodówki na kilka godzin. Owoce wyjąć z lodówki, odstawić na kilka minut, posypać równą warstwą cukru. Naczynie wstawić pod opiekacz w piekarniku. Zapiekać 5-10 minut w temperaturze 150 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach - do rozpuszczenia cukru.



4 komentarze:

  1. Mnaim,
    uwielbiam takie proste ale pyszne przepisy, coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Im mniej skomplikowany przepis, tym z reguły smaczniejsze danie :)

    OdpowiedzUsuń

Print