środa, 12 listopada 2014

GRUSZKI a la PIĘKNA HELENA

Łatwy i szybki deser w sezonie gruszkowym.

SKŁADNIKI:
4 duże gruszki
1/2 cytryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 l wody
sos czekoladowy:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 dag masła
Z wody, cukru i cukru waniliowego ugotować syrop. Gruszki umyć, obrać ze skóry, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Gruszki włożyć do wrzącego syropu i gotować 15-20 minut, aż owoce będą szkliste. Gruszki ostudzić w syropie, następnie przełożyć do pucharków. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.Syrop gotować do zgęstnienia. Masło i czekoladę roztopić na małym ogniu, dodać kilka łyżek syropu. Przed podaniem gruszki polać sosem. Można je położyć na lodach waniliowych i polać gorącym sosem.


1 komentarz:

Print