piątek, 14 listopada 2014

GOLONKA PIECZONA

Danie na zdecydowanie chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje z puree z grochu albo z kapustą i piwem.

SKŁADNIKI:
2 duże lub 4 małe golonki wieprzowe
2 marchewki
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
sól
2 -3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 -3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1/2 puszki piwa
Golonki umyć, jeśli trzeba opalić. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości (ok 2-3 godzin). W połowie gotowania posolić , dodać marchewkę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy, miód i olej, wycisnąć czosnek. Można dodać łyżeczkę musztardy. Golonki wyjąć  z garnka i przełożyć do zalewy. Wstawić na noc do lodówki. Co jakiś czas obrócić, aby mięso jednolicie pokryło się marynatą. Przełożyć do brytfanny, polać marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Podczas pieczenia obracać. Polać piwem. Piec ok. 30 minut, aż skórka się ładnie zrumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print