sobota, 20 września 2014

KURCZAK PIECZONY W FOLII

Pieczenie mięsa w folii bardzo przyspiesza ten proces, daje też dodatkowe możliwości, jak dodawanie do pieczeni warzyw i przypraw.
SKŁADNIKI:
1 kurczak (albo np.2 piersi i 4 pałki)
1/2 kg ziemniaków
20 dag fasolki albo groszku cukrowego
10 dag pieczarek
sól czosnkowa (lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)
1 kostka rosołowa
1/2 szklanki wrzątku
tymianek
sól, pieprz
torebka foliowa do pieczenia
Kurczaka umyć i podzielić na części. Obtoczyć w przyprawach. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, posolić. Fasolkę i pieczarki umyć. Do torebki włożyć ziemniaki, pieczarki i fasolkę, na nich ułożyć mięso, kostkę rosołową i wlać wodę. Zamknąć torebkę, ułożyć na blaszce, odciąć rożek i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na ok.50-60 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć torebkę i dopiec mięso, aby skórka była bardziej chrupiąca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print