W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć na stole naleśników z truskawkami :)
SKŁADNIKI:
3-4 szklanki mąki szymanowskiej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki oleju
łyżka cukru
szczypta soli
1/2 kg truskawek
1/2 opakowania serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
Składniki
zmiksować. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię i smażyć
naleśniki z obu stron. Naleśniki przekładać na talerz.
Truskawki umyć, wysuszyć, odszypułkować, pokroić w plasterki. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier. Wymieszać delikatnie z serkiem.
Na naleśniki nakładać śmietanę i truskawki. Składać w chusteczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz