piątek, 2 maja 2014

SZWEDZKIE KLOPSIKI

Pulpeciki mięsne z lekkim sosem - w sam raz dla dzieci :)

SKŁADNIKI:
1/2 kg mielonego mięsa
1/2 cebuli
2 łyżki tartej bułki
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
olej do smażenia
sól, pieprz, tymianek
1/2 l bulionu (może być z kostki)
Wymieszać mięso z jajkiem, bułką, posiekaną i zeszkloną cebulą i przyprawami. Dokładnie wyrobić i mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha. Obtoczyć je w mące i obsmażyć na oleju. Na patelni, na której smażyły się klopsiki przygotować zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić ją zimnym bulionem i zagotować. Doprawić i wrzucić klopsiki. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami i jarzynką lub surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print