niedziela, 27 kwietnia 2014

TARTA CZEKOLADOWA Z GRANATEM

Tarta z białą czekoladą i granatem jest bardzo efektowna, a łatwa w wykonaniu. Można ją przygotować bez pieczenia.

SKŁADNIKI:
15 dag ciastek zbożowych (mogą być z czekoladą)
5 dag masła
250 ml śmietany 30%
serek mascarpone
10 dag białej czekolady
1 granat
Ciasteczka pokruszyć. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową. Wstawić na 15-30 minut do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce. Czekoladę zmiksować z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać ze śmietaną, Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wierzch udekorować ziarenkami granata. Schłodzić.
Gdyby masa była zbyt rzadka, można użyć więcej czekolady, jednak całość robi się słodsza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print