Domowe drożdżowe bułeczki można przygotować z dowolnymi, ulubionymi owocami. Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem (z lub bez dodatkiem cynamonu).
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
4 łyżki cukru
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko
30 dag owoców (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, jabłka)
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić
rozczyn. Gdy podwoi objętość dodać go wraz z pozostałym mlekiem,
olejem, cukrem i jajkiem do mąki. Wyrobić ciasto, przykryć,odstawić w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ugotować budyń zgodnie z
przepisem. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na krążkach układać owoce - w zależności od wielkości w kawałkach lub w całości. Kwaśne owoce można posypać cukrem, soczyste szczyptą bułki tartej. Formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować mlekiem i piec na złoty
kolor w temperaturze 200 stopni C.
Super, też lubię domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)