wtorek, 1 kwietnia 2014

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z RUKOLĄ

Z polędwiczki wieprzowej można wyczarować najróżniejsze dania -tym razem pieczona z rukolą i suszonym pomidorem.

SKŁADNIKI:
2 polędwiczki wieprzowe
100 - 150 g rukoli
5-6 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
10 ml śmietany 18%
sól, pieprz
oliwa
Polędwiczki umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż (nie do końca) i rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą tak, aby uzyskać 2 płaty mięsa. Mięso posolić, popieprzyć, natrzeć roztartym czosnkiem i ziołami, polać 1-2 łyżkami oliwy i odstawić do lodówki na noc. Na desce rozłożyć mięso tak, aby tworzyło jedną płaszczyznę. Na mięsie ułożyć rukolę, na rukoli pomidory. Zwinąć w rulon i zasznurować. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny, podlać wrzątkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec ok.40 minut. Sos z pieczenia połączyć ze śmietaną. Z mięsa zdjąć nić i pokroić na plastry.


3 komentarze:

Print