sobota, 1 marca 2014

ZUPA KREM Z PORA

Krem z pora jest zupą treściwą, dobrą na zimowy obiad.

SKŁADNIKI:
1 duży lub 2 małe pory
3-4 ziemniaki
serek topiony "Złoty ementaler"
sól, pieprz
Warzywko, kostka rosołowa
5 dag masła
Pora umyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i obsmażyć pora. Dodać ziemniaki i zalać taką ilością zimnej wody, aby warzywa były przykryte. Dusić ok 20 - 30 minut do miękkości. Dodać serek i zmiksować. Wrzucić kostkę rosołową, uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy, zagotować i doprawić. Podawać z grzankami. Aby nieco zmienić smak, można dodać po zmiksowaniu kieliszek białego wytrawnego wina.


3 komentarze:

  1. Zupa krem dobra zawsze :D U mnie dziś krem z białych warzyw, ale z pora też uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam ale wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Print