Krem z pora jest zupą treściwą, dobrą na zimowy obiad.
SKŁADNIKI:
1 duży lub 2 małe pory
3-4 ziemniaki
serek topiony "Złoty ementaler"
sól, pieprz
Warzywko, kostka rosołowa
5 dag masła
Pora umyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i obsmażyć pora. Dodać ziemniaki i zalać taką ilością zimnej wody, aby warzywa były przykryte. Dusić ok 20 - 30 minut do miękkości. Dodać serek i zmiksować. Wrzucić kostkę rosołową, uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy, zagotować i doprawić. Podawać z grzankami. Aby nieco zmienić smak, można dodać po zmiksowaniu kieliszek białego wytrawnego wina.
Zupa krem dobra zawsze :D U mnie dziś krem z białych warzyw, ale z pora też uwielbiam!
OdpowiedzUsuńtakiej kombinacji jeszcze nie próbowałam ale wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuń