niedziela, 23 lutego 2014

TRUFLE CZEKOLADOWE

Czekoladowe trufle robi się bardzo łatwo. W zależności od tego, jakich użyjemy dodatków - nadamy im odpowiedniego smaku. W lodówce mogą poleżeć nawet tydzień.

SKŁADNIKI:
1 opakowanie serka mascarpone
1 1/4 szklanki mleka w proszku
3/4tabliczki białej czekolady
3/4 tabliczki czekolady (np. Jedynej)
1 pomarańcza
1 łyżka rumu, aromat rumowy
wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia
Pomarańczę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Białą czekoladę rozpuścić ( na parze lub w mikrofalówce), dodać do niej 1/2 serka, 1/2 mleka, rum i zapach. Ciemną czekoladę również rozpuścić, dodać do niej pozostały serek, mleko, skórkę pomarańczową i 1 łyżkę soku, utrzeć. Obie masy wstawić w przykrywanych pojemnikach na noc do lodówki. Następnego dnia nabierać łyżeczką masę i formować kulki. Kulki z ciemnej czekoladzie obtaczać w kakao, z jasnej czekolady w wiórkach i układać w malutkich papierowych foremkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print