Do tarty z jabłkami migdałami nie trzeba wcześniej podpiekać spodu. Piecze się od razu całość.
SKŁADNIKI:
ciasto:
10 dag masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 szklanka mąki
szczypta soli
masa:
1 kg jabłek (szara reneta)
10 dag zmielonych migdałów
3/4 szklanki cukru
7 - 9 dag masła
7,5 dag siekanych migdałów
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i schłodzić przez ok, 30 minut w lodówce. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić. Masło pokroić, dodać cukier i zmielone migdały, wyrobić na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Formę na tartę wykleić ciastem. Na ciasto wyłożyć jabłka. Na jabłkach ułożyć masę migdałową, tak, aby jabłka były przykryte. Posypać siekanymi migdałami. Piec 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz