środa, 26 lutego 2014

FAWORKI 2

Już jutro Tłusty Czwartek, więc czas najwyższy na faworki - tym razem wersja z rumem :)

SKŁADNIKI:
2 1/2 szklanki mąki
5 żółtek
150 ml śmietany 18%
2 łyżki rumu
szczypta soli
szklanka oleju
kostka smalcu
cukier puder
Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto wyrabiać na stolnicy posypanej mąką, przy użyciu wałka, wielokrotnie składając przez ok. 30 min. Ciasto ponownie schłodzić (przez ok. 30 min). Na głębokiej patelni rozpuścić smalec w oleju. Ciasto rozwałkować cienko, pokroić na prostokąty. Każdy prostokąt naciąć na środku, ciasto przełożyć formując faworki. Smażyć na jasno złoty kolor. Ciastka osączać z tłuszczu na bibułce. Posypać cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print