Trudno powiedzieć, że to ciasto - raczej słodki przysmak na bazie ciasta francuskiego, migdałów i orzechów - zyskuje z każdym dniem pobytu w lodówce ;)
SKŁADNIKI:
2 opakowania ciasta francuskiego
300 g płatków migdałowych
300 g orzechów włoskich
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
aromat migdałowy lub amaretto
żółtko
Orzechy zemleć. Płatki przesmażyć na suchej patelni i zemleć. Wymieszać. Ciasto pokroić na 5 równych kawałków. Układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia: płat ciasta, warstwę orzchów. Ostatni Płat ciasta pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć jako ostatnią warstwę. Posmarować żółtkiem. Piec 30 min w temperaturze 200 stopni C, następnie kolejne 30 min w temperaturze 150 stopni C. Cukier rozpuścić w wodzie, chwilę gotować, dodać zapach i sok z cytryny. Ciato wyjąć i pokroić. Polać syropem i odstawić - najlepiej na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz