To ciasto, mimo, że przełożone kremem z mleka skondensowanego, nie jest bardzo słodkie.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
MASA TOFFI -KAWOWA
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 1/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 l śmietany 30%
duże opakowanie krakersów
CYTRYNOWA PIANKA
2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka gorącej wody
2 bite śmietany w proszku + 2 szklanki zimnego mleka
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, proszek i mąkę. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Mleko w puszce gotować 3-4 godziny, ostudzić, zmiksować z kawą rozpuszczoną w ciepłej wodzie i ostudzoną. Śmietanę ubić. Do mleka dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną i śmietanę. Delikatnie wymieszać.
Śmietanę w proszku ubić z mlekiem, dodać galaretki rozpuszczone w wodzie, delikatnie wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć 2/3 masy toffi, ułożyć warstwę krakersów, wyłożyć pozostałą masę i cytrynową piankę. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz