poniedziałek, 2 grudnia 2013

JABŁECZNIK

Jabłek na szczęście nie brakuje u nas przez okrągły rok, można je więc podawać na rozmaite sposoby.

SKŁADNIKI:
1 kostka masła lub margaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 kg jabłek (lub sloik)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewent. 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka tartej bułki
cukier puder
Rozdzielić jajka. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać mąkę i proszek. Ubić pianę i dodać do ciasta - delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i przesmażyć z 1/3 szklanki cukru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 2/3 ciasta, posypać tartą bułką, ułożyć jabłka, ewentualnie posypać cynamonem i przykryć resztą ciasta (jeżeli jest bardzo rzadkie - nakładać łyżką). Piec ok.30 minut w temperaturze 160-175 stopni C. Posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print