Miłośnikom słodkich alkoholi polecam likier morelowy. Jest słodki i aromatyczny.
SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych moreli
0,75 l spirytusu
1 kg cukru
0,5 l wody
25 ml koniaku
zaprawa waniliowo-korzenna:
2 laski wanilii
2 goździki
kawałek cynamonu
aromat migdałowy
75 ml spirytusu
30 ml wody
Przygotować zaprawę w słoiku: rozdrobnić wanilię, goździki i cynamon, dodać aromat, zalać spirytusem i wodą, odstawić na 3 tygodnie. Morele wydrylować, pokroić, dodać 3-4 pestki, włożyć do słoja i zalać spirytusem, dolać 1 3/4 szklanki wody. Odstawić na 4-6 tygodni, mieszając 2-3 razy w tygodniu. Zlać płyn, dodać do niego zaprawę, koniak i cukier rozpuszczony w wodzie. Odstawić na 3-4 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz