czwartek, 21 listopada 2013

CIASTO POMARAŃCZOWE

Ciasto pomarańczowe, a w zasadzie biszkopt o smaku i zapachu pomarańczowym jest dobre do kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach pomarańczowy
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
Oddzielić białka od żółtek. W misie ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nie przerywając ubijania dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać zapach i skórkę z 1 pomarańczy. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni C przez ok. 25 minut.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok, skórkę z pomarańczy i kilka kropli zapachu. Na ciepłym cieście rozsmarować masę i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika (160 stopni C). Masło rozpuści się, a na wierzchu ciasta powstanie słodka skorupka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print