Królik ma bardzo delikatne, chude mięso i jest łatwy w przygoowaniu.
SKŁADNIKI:
1 królik
3 dag masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
1 cebula
3 goździki
tymianek
natka pietruszki
liść laurowy
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
Królika umyć i pokroić na porcje. Obrumienić na rozgrzanym oleju. W garnku rozgrzać masło i przełożyć mięso. Oprószyć mąką. W cebulę wbić goździki i dodać do mięsa. Doprawić tymiankiem, liściem laurowym, dodać natkę, sól i pieprz. Przykryć i dusić ok.45 minut ( można podlać odrobiną wody w razie potrzeby). Pod koniec gotowania dodać śmietan i musztardę. Nie gotować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz