piątek, 7 czerwca 2013

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

To ciasto z rabarbarem ma kruchy spód i wierzch. Środek stanowi krem i masa rabarbarowa.

SKŁADNIKI:
ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
kostka masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
krem:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
masa rabarbarowa:
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta . Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na
spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać, podpiec ok. 20 minut na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C. Wystudzić.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić, zasypać cukrem i dusić ok. 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Ubić białka dodając cukier i cukier wanilinowy, wsypywać proszek budyniowy i wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć masę rabarbarową. Na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta. Piec przez ok. 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C.


2 komentarze:

  1. Super przepis :) Im dłużej patrzę na zdjęcia, tym bardziej chcę iść do sklepu po rabarbar i piec. Wygląda zupełnie jak ciasto mojej babci... :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Myślę, że może być również dobre z takimi owocami, jak maliny albo wiśnie, ale na nie jeszcze nie czas ;)

    OdpowiedzUsuń

Print