sobota, 22 czerwca 2013

CHŁODNIK Z JAJKIEM

Chłodnik to najlepsza zupa na upalne dni. Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Zarazem chłodzi i syci :)

SKŁADNIKI:

1/2 pęczka rzodkiewki
1 ogórek
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 duże kefiry
1l barszczu czerwonego (może być z kartonu)
albo botwinka i kilka łyżek koncentratu buraczanego
sól, pieprz do smaku
Botwinkę umyć, oczyścić i drobno pokroić. Zalać małą ilością osolonej wody i gotować do miękkości, ostudzić.Rzodkiewkę, ogórwk, koperek i szczypiorek umyć i osuszyć.
Rzodkiewkę i ogórek pokroić na plasterki. Szczypiorek i koperek posiekać. Dolać botwinkę i koncentrat buraczany albo barszcz. Dolać kefir i przyprawić. Odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print