czwartek, 18 kwietnia 2013

PIEROGI Z MIĘSEM 1

Pierogi z mięsem, a ściślej pierogi francuskie z mięsem możemy zrobić wówczas, gdy zostało nam jakieś mięso gotowane lub pieczone. Możemy oczywiście kupić mięso i również przygotować pierogi.

SKŁADNIKI:
2 opakowania ciasta francuskiego
ok.1/2 kg dowolnego mięsa pieczonego lub gotowanego lub 1 (podwójna, surowa) pierś z kurczaka
20 dag pieczarek
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
vegeta lub Warzywko
1-2 łyżki śmietany
10-20 dag startego sera żółtego (np.Gouda)
1 jajko
olej do smażenia
Mięso zmielić. Jeżeli używamy surowej piersi z kurczaka, do umyć ją, pokroić na kawałki, przyprawić (np. przyprawą do kurczaka Kamis albo Galeo), obsmażyć na patelni i zmielić. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wymieszać mięso, pieczarki i ser, dodać przyprawy i śmietanę. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na kwadraty dowolnej wielkości. Na kwadraty ciasta nakładać farsz mięsny, składać po przekątnej i sklejać brzegi. Przygotowane pierogi układać na blasze, na papierze do pieczenia. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec ok. 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print