wtorek, 5 marca 2013

RISOTTO

Risotto najlepiej przygotować, gdy zostaną nam jakieś resztki kurczaka np.pieczonego.

SKŁADNIKI:
2 torebki ryżu
1 kostka rosołowa
1 mała puszka zielonego groszku
garść rodzynek
20 dag pieczarek
1/2 cebuli
15-20 dag tartego sera żółtego
resztki pieczonego kurczaka lub podwójna grilowana pierś kurczaka
2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
olej
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją, jednak do wody dodać kostkę rosołową. Można też użyć ryżu sypkiego do risotto. Kurczaka oddzielić od kości, drobno pokroić. Groszek odcedzić. Cebulę posiekać i zeszklić. Wymieszać w misce: ryż, mięso, groszek, cebulę, rodzynki i przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem i zapiekać ok 30 min w temperaturze 175 stopni C.


2 komentarze:

  1. Ale to jest pyszna ale zapiekanka ryżowa, risotto wygląda całkiem inaczej.
    Risotto jest półpłynne czyż nie tak?
    Zapiekanka wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze takie cos nazywalismy risotto ;)

    OdpowiedzUsuń

Print