sobota, 2 marca 2013

NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE

Naleśniki te można przygotować z pomarańczą lub mandarynką. Mogą stanowić samodzielne danie, albo deser. Przed podaniem naleśniki można posypać cukrem, polać koniakiem i podpalić :)

SKŁADNIKI:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
3 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
nadzienie:
2/3 kostki masła
2/3 szklanki cukru
sok z 2 pomarańczy
ewent. 1 kieliszek likieru pomarańczowego
Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą, olejem, cukrem, solą, skórką i żółtkami. Białka ubić i połączyć z ciastem naleśnikowym. Odstawić na 30 - 60 minut do lodówki. Przygotować nadzienie: masło zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać pozostałe składniki. Na patelni smażyć cienkie naleśniki. Każdy naleśnik (jeszcze ciepły) smarować nadzieniem i składać w chusteczkę. Przekładać do żaroodpornego naczynia. Maślana masa się rozpuści i "nasączy" naleśniki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print