Właśnie odkopałam bardzo stary przepis na napój pomarańczowy, z czasu kiedy napojów w kartonie czy "Kubusiów" jeszcze nie było. Jego jedynym mankamentem jest to, że wymaga ponad 2 godzin gotowania. Jego podstawowym atutem, jest nadzwyczajna wprost wydajność.
SKŁADNIKI:
1/2 kg marchwi
3-4 pomarańcze
1/2 kg cukru
1 łyżka kwasku cytrynowego
Marchewkę obrać, pokroić. Pomarańcze obrać, pokroić (można też jedną wyszorować i pokroić ze skórką). Marchew i pomarańcze zalać wodą, tak, aby były przykryte i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 2-2,5 godziny, aż składniki będą miękkie. Ostudzić i zmiksować dokładnie. Można dodać kilka moreli, albo banana. 4l wody zagotować z kwaskiem i cukrem. Połączyć. Rozlać do butelek, odstawić w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz