Podaję przepis podstawowy, dla urozmaicenia można do masy mięsnej dodać kukurydzę z puszki albo pokrojone oliwki i ser feta albo pieczarki.
SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego ( wieprzowe, wieprzowo-wołowe, drobiowe)
1 sucha bułka
1-2 jajka
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę lub łyżka siekanego koperku
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (np.Kamis)
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Bułkę zamoczyć w gorącej wodzie, odcisnąć. Mięso wyrobić z bułką, cebulą lub koperkiem, jajkiem i przyprawami. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami, frytkami, ryżem, surówką lub jarzynką i sosem, albo w bułce z sałatą, jak hamburger.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz