sobota, 22 grudnia 2012

SAŁATKA WARSTWOWA 2

Sałatka warstwowa w wersji świątecznej (ale niekoniecznie)

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matjasów
 2 ugotowane buraki
1 cebula
3 liście laurowe
4 goździki
4 ziarna pieprzu
4 ziarna jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki octu
1 szklanka wody
słoik majonezu
W słoju ułożyć pokrojone śledzie i cebulę pokrojoną w półplasterki. Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać śledzie. Odstawić na noc do lodówki. W szklanej salaterce układać warstwami: 2-3 łyżki majonezu, śledzie z cebulą, 1/2 utartych na tarce o grubych oczkach buraków, majonez, śledzie, buraki. Przykryć majonezem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch posypać szczypiorkiem lub dymką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print