sobota, 3 listopada 2012

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z JABŁKIEM

Polędwiczki wieprzowe, to bardzo fajny wynalazek - wystarczy kilka przypraw, garnek, patelnia albo piekarnik - i szybkie i smaczne danie gotowe.

SKŁADNIKI:
2 polędwiczki wieprzowe
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy sarepskiej
3-4 jabłka
kilka suszonych śliwek

Polędwiczki wymyć, Czosnek wycisnąć. Polędwiczki natrzeć solą, czosnkiem i musztardą, odstawić do lodówki na kilka godzin. Wstawić do piekarnika i opiec w temperaturze 200 stopni C. Podlać wrzątkiem, lub rosołem. Można dodać 1/2 kostki rosołowej. Piec 20-30 minut, obracając w temperaturze 175-180 stopni C. Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone jabłka oraz śliwki. Przykryć. Piec pod przykryciem jeszcze ok.10 minut. Pokroić w ukośne plastry. Podawać z makaronem lub ryżem i surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print